Штампа

Рецитаторска секција на руском језику

on .

Европски дан језика

25. маја 2013. одржано је финале прве НИС олимпијаде из руског језика, такмичења за основце и средњошколце, које је проведено у оквиру НИС-овог пројекта "Енергија знања", а у организацији Руског центра из Новог Сада и Славистичког друштва Србије уз подршку Министарства просвете Србије и генералним покровитељством компаније НИС, а у циљу промоције и популаризације руског језика међу младима.

У првом, квалификационом делу олимпијаде учествовало је 490 ученика из 78 школа из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

  • -1
  • -2
  • -3
  • Ruski001
  • rusko2014

5. 10. 2009.године је формирана  Рецитатирска  секција.  Секција  окупља ученике који имају развијену љубав према књижевности, изражену жељу али и способност да свој доживљај и схватање поетског текста посредно (особеним  али и природним казивањем) пренесу другоме. Рецитатори су из свих разреда и сва три смера.

Мото секције је да  ”Свој прави живот песма започиње тек када се изговори,кад добије своје звучно биће” (Р.Дамјановић).

 Ученици, уз помоћ  професора Гордане Петровић обрађују изабране песме,  вежбају правилно акцентовање речи, имају вежбе темпа, мимике и гестикулације, вежбе интонације  и интезитета  гласа, вежбе дисања...

Задаци ваннаставног рада, као што су:  проширивање и продубљивање знања и способности стечених у редовној настави, развијање креативних способности, интересовања и мотивације ученика, развијање осећаја потребе  за културним активностима у слободно време, оспособљавање за тимски рад  у оквиру предмета  РУСКИ ЈЕЗИК у потпуности су остварени.

У  Спортско-културном центру, сваке године средином маја, одржавају се  тематске поетске вечери руских песника.

Осећај доброг постигнућа  на наступу пред публиком - индивидуалног и групног  - испуњава ученике поносом, радошћу и изазва жељу за даљим доказивањем, у складу са познатом максимом “НИШТА НЕ УСПЕВА ТАКО ДОБРО КАО САМ УСПЕХ”.

До формирања Рецитаторске секције у Гимназији је радила Драмска секција на руском језику. Изведено је 5 једночинки  А.П.Чехова ( Медвед, Просидба, Свадба, Јубилеј,  Крчма на друму), као и комедија О.Јерњева “Загонетни мушкарац”.

 

Наш нови пројекат :

СКЦ Обреновац

Среда, 15.05.2013. год. у 18 часова

ЖИВОТЕ МОЈ, ИЛ САМ ТЕ САМО САЊАО...

Наши изведени  пројекти :

Русију умом појмити нећеш