Штампа

Данас професор Влада Лазовић иде у пензију

on .

Данас је 40 година од када професор Влада Лазовић ради у Гимназији у Обреновцу. Цео свој радни век је провео у Гимназији учећи генерације и генерације ђака.

Желимо да честитамо професору Влади одлазак у пензију и да му пензија буде дужа од радног стажа!

 

Штампа

Стипендије за Велику Британију

on .

ХМЦ пројекти у централној и источној Европи представљају део организације Headmasters' and Headmistresses' Conference из Велике Британије. Ови пројекти омогућавају средњошколцима и наставницима из централне и источне Европе да проведу једну школску годину у британским школама. Организација је осмишљена и основана 1998. од стране пензионисаних директора приватних средњих школа и регистрована је у Великој Британији као добротворна организација. Од ове године директор је господин Андреw Боггис. У септембру 2012. године, 58 дечака и девојчица, из различитих делова Европе, похађало је школску годину у 44 различите школе сиром Велике Британије. Током последње 4 године ученици су награђени са 236 школарина. Програму су 1996. године прикључени и млади наставници из источне Европе, који су добили прилику да проведу школску годину у Великој Британији и да раде у својој струци. Циљ ових програма је да допринесу бољем разумевању и пријатељству између младих људи широм Европе, као и да омогући младим људима из бивших комунистичких земаља да доживе нека лепа и позитивна искуства у неким од најбољих светских школа. Са друге стране, британски ђаци имају прилику упознају као и да уче да цене пријатеље из земаља које можда не познају тако добро. Неке од земаља у окружењу већ неколико година уназад учествују у овом пројекту (нпр. Црна Гора, Хрватска, Босна и Херцеговина). Након завршене школске године ученици и наставници се враћају у своје матичне школе.

Молимо вас да у прилогу прочитате документа којим се детаљно објашњавају услови учешћа на конкурсу. Прошле године стипендије су добили ученици Милан Павловић из Ћуприје, Огњен Лукачевић из Смедерева као и наставница биологије Тамара Досевска из Београда и они се тренутно налазе у Великој Британији.

Више информација о ХМЦ стипендијама налази се на веб сајтовима :

http://www.edu-link.rs/

http://hmc.org.uk/projects/index.htm

Документ можете преузети овде.

Штампа

Догодило се на данашњи дан

on .

Догодило се на данашњи дан - 4. јануар

1494. - Прва српска штампарија у Цетињу штампала је прву књигу на српском језику - "Октоих првогласник" Ђурђа Црнојевића и штампара Макарија, једну од највише коришћених богослужних књига у Српској православној цркви. До 1496. године, Ободска штампарија штампала је и "Октоих петогласник", "Псалтир с посљедовањем", "Четворојеванђеље" и "Молитвеник". "Октоих" (грчки осмогласник) је састављен од осам кругова црквених песама и осам гласова за појање. Књига је штампана ћирилицом, у црвеној и црној боји, по угледу на старе словенске литургијске књиге, с утиснутим скромним украсима (три заставице, четири иницијала и водени знак ваге).

1754. - Основан је Универзитет Колумбија у Њујорку.

1785. - Рођен је Јакоб Грим, немачки филолог, библиотекар и професор у Берлину. Са братом Вилхемом издавао је немачке народне бајке и тиме обратио пажњу научника не само на народне умотворине него и на народни говор (дијалекте), док се до тада проучавао само књижевни језик. Најзначајније дело му је "Немачка граматика" у четири свеске. Био је пријатељ Вука Караџића и немачкој публици је представљао Вукове збирке, а превео је како српске народне песме, тако и Српску граматику из 1814. године.

1842. - У дворани Театра на Ђумруку, војни капелмајстор Јосиф Шлезингер, капелник кнеза Милоша Обреновића, приредио је први јавни музички концерт у Београду.

1863. - Џејмс Плимптон (James Plimpton) из Њујорка патентирао је ролшуе на четири точкића.

1887. - Томас Стивенс (Thomas Stevens) завришо је своје путовање око света на бициклу и тиме постао први човек који је то учинио, прешавши укупно 21,700 километара.

1890. - Рођен је српски политичар и сликар јеврејског порекла Моша Пијаде, председник Скупштине ФНРЈ. Сликарство је учио у Београду, Минхену и Паризу. После Првог светског рата, напустио је идеје југословенског националног револуционара, пришао Комунистичкој партији Југославије и 1921. постао члан њеног Извршног бироа. Због штампања илегалног органа Централног комитета КПЈ "Комунист", осуђен је 1925. на 20 година робије. У затвору је превео "Капитал", "Беду филозофије" и "Манифест комунистичке партије" Карла Маркса. У Црној Гори је 1941. у Другом светском рату био партијски руководилац и тај период историја није потпуно осветлила, посебно његову улогу у физичким ликвидацијама политичких противника. Израдио је 1942. прве прописе о раду народноослободилачких одбора, на Другом заседању АВНОЈ-а крајем новембра 1943. у Јајцу био је потпредседник Председништва, а 5. новембра је у том граду основао Новинску агенцију Тањуг.

1892. - Рођен је српски писац и историчар књижевности Милан Богдановић, члан Српске академије наука и уметности. Уређивао је лист "Република" и часописе "Данас", "Српски књижевни гласник", "Књижевне новине". Био је управник Српског народног позоришта у Новом Саду и Народног позоришта у Београду и предавач на Филозофском факултету и Факултету ликовних уметности. Целокупна његова дела објављена су у вишетомној књизи "Стари и нови".

1965. - Умро је Т. С. Елиот, песник, критичар и есејист. Рођен је у САД, где је завршио филозофске студије, а потом је живео и радио у Енглеској као писац и књижевни уредник једне издавачке куће. Његово прво значајно дело, поема "Пуста земља" (1922), предочава разочарање генерације после 1918, као и штурост и јаловост модерне цивилизације. Отада је објавио већи број песама у којима комбинује поетски метод старијих енглеских песника, углавном 17. века, и модерних симболиста. Објавио је и већи број есеја из области књижевне критике, нарочито старије поезије, а његов часопис "Крајтерион" вршио је, током 17 година излажења, знатан књижевни утицај. Поетске драме "Убиство у катедрали", "Породични састанак" и "Коктел-партија" - имале су знатан књижевни и позоришни успех. Добио је Нобелову награду за књижевност 1948. године.

Догодило се на данашњи дан - 19. децембар

- Данас је Никољдан, хришћански празник посвећен Светом Николи Чудотворцу који је умро 19. децембра 343. Рођен је у никејском граду Патари и био је јединац богатих родитеља чије је имање разделио сиротињи. Духовни живот је започео у манастиру Нови Сион код стрица, Светог Николаја, епископа патарског. После смрти родитеља, вођен чудесним небеским гласом, кренуо је у народ да шири веру хришћанску, правду и милосрђе. Убрзо је постао архиепископ мириклијски. Борећи се за хришћанску истину, на Првом васељенском сабору у Никеји 325. ударио је јеретика Арија, због чега је удаљен са Сабора и одстрањен из архијерејске службе, али су - после чудесног јављања Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице неколицини архијереја - те одлуке поништене. У време прогона хришћана под царевима Валеријем Диоклетијаном (Valerius Diocetlianus) и Валеријем Максимијаном (Valerius Maximianus), доспео је у тамницу, али је и тамо наставио проповеди. Још за живота, сматран је светитељем. Заштитник је путника и најчешће је приказан као јахач на белом коњу. Славе га морнари и рибари, а код православних Срба је једна од најчешћих крсних слава.

1843. - Чарлс Динекс је објавио "Божићну песму" у Енглеској.

1863. - Рођен је српски писац и православни теолог Светолик Ранковић, који је реалистички приповедао о сеоском и паланачком животу, а јунаци његових дела су углавном људи разочарани у живот. Отворених очију је гледао свет и подвлачио тамне стране друштва у доба распада патријархалног живота. Завршио је Духовну академију у Кијеву и био наставник веронауке у Крагујевцу, Нишу и Београду и професор богословије у Београду. Написао је 25 приповедака, три романа, више стручних и политичких чланака и уџбеника и преводио је с руског. Дела - романи "Горски цар", "Сеоска учитељица", "Порушени идеали", приповетке "Јесење слике", "Слике из живота".

1895. - На иницијативу Професорског друштва, у Београду је основан Јестаственички (природњачки) музеј.

1897. - Рођен је словачки писац Јан Чајак, чија је делатност пола века била везана за словачку мањину у Југославији. Уређивао је цасописе "Народно јединство" и "Наш живот". Дела - приповетке "Гледање младенаца", "Еше хомо", "Баћа Онриш Пазурик", "Последњи сереџан", романи "Зипа Цупак", "Зузка Туранова", "У зароблејништву на Холичском замку", "Породица Ровесни".

1905. - Усвојен је први устав Црне Горе, којим је она дефинисана као уставна монархија, али је практично сву власт задржао кнез Никола И Петровић. Влада је зависила од скупштине, још више од кнеза, који је имао право да поставља и смењује чиновнике. Текст устава, назван "Никољдански устав", углавном је преузет из устава Србије од 1869.

1984. - У Пекингу су британска премијерка Маргарет Тачер и кинески премијер Зхао Зиyанг потписали споразум којим се Велика Британија обавезује да врати Хонг Конг Кини 1997. године. Хонг Конг је Кина дала у закуп Великој британији још 1898. године на период од 99 година.

1987. - Гари Каспаров је постао светски првак у шаху.

1996. - Преминуо је Марчело Мастројани, један од најпопуларнијих италијанских глумаца свих времена. Рођен је 1924. године, а најзначајније улоге остварио је у филмовима: "Хроника о сиромашним љубавницима", "Бигамиста", "Беле ноћи", "Сладак живот", "Ноћ", "Приватан живот", "Развод на италијански начин"...

 

Догодило се на данашњи дан - 16. децембар

1770. - У Бону је рођен Лудвиг ван Бетовен, немачки композитор, најистакнутији и најуниверзалнији стваралац у историји музике. Стваралаштво му представља и уједињује последње етапе класичног стила и прве клице романтизма, што се нарочито огледа у симфонијама и клавирским сонатама. Компоновао је девет симфонија (девета са хором на текст Шилерове "Оде радости"), клавирске сонате (неке познате и под појединачним називима "Appassionata", "Mondschein", "Pathetique"), концерте за клавир и оркестар, гудачке квартете...

1775. - Рођена је Џејн Остин, енглеска романсијерка. Реалистички је сликала обичне видове живота провинцијске Енглеске, узимајући ликове из тзв. више средње класе. Заплети њених романа су једноставни, дијалог је вешто вођен, а има и хумора и ироније. Најважнија дела: "Разум и осећајност", "Гордост и предрасуде", "Мансфилдски парк", "Ема"...

1818. - Рођен је српски писац и дипломата Матија Бан, члан Српске краљевске академије, професор београдског Лицеја и шеф пресбироа у време кнеза Александра Карађорђевића. Дела: драме "Смрт Уроша В", "Краљ Вукашин".

1859. - Умро је Вилхелм Грим, немачки књижевник, германист. Са братом Јакобом дао је збирку "Дечје и домаће бајке браће Грим", издао је и објаснио многе средњовисоконемачке текстове, издао "Немачке јуначке бајке"... Гримове бајке преведене су на све језике света и постале су духовна својина човечанства.

1913. - Чарли Чаплин је започео своју филмску каријеру у Кеyстоне-у.

1915. - Алберт Ајнштајн је објавио своје "Основе опште теорије релативности".

1931. - Умро је српски историчар и свештеник Димитрије Руварац, члан Српске краљевске академије, библиотекар патријаршијске библиотеке у Сремским Карловцима. Проучавао је политичку, црквену и књижевну историју, посебно војвођанску. Уређивао је "Архив за историју Српске православне карловачке митрополије". Дела: "Постанак и развитак српске црквено-народне автономије", "Српска Митрополија карловачка око половине XVIII века", "Историја Арх. Митр. Патријаршке Библиотеке".

1934. - Пуштен је у саобраћај први београдски друмски мост преко Саве, назван Земунски мост краља Александра I, који је дигнут у ваздух у априлу 1941, убрзо по нападу нацистичке Немачке на Југославију у Другом светском рату. С потпорних зидова с обе стране моста комунистички режим је у пролеће 1947. уклонио камене рељефе с грбовима Краљевине Југославије. На месту срушеног висећег моста, 1957. је подигнут мост незванично назван Бранков мост, највероватније према називу улице чији је мост продужетак.

1942. - Врховна команда нацистичке Немачке је у Другом светском рату издала директиву за борбу против партизана у којој је, супротно одредбама Женевске конвенције, јединицама наређено да употребе сва средства, чак и према женама и деци, и да због тога ниједан немачки војник не сме да буде позван на одговорност.

1944. - Отпочела је и одигравала се до 31. јануара 1945. арденска противофанзива, као неуспешан покушај Немаца на Западном фронту да противофанзивом преко Ардена разбију развучене снаге ВИИИ америчког корпуса и тиме спасу угрожену Рурску област и измене неповољан ток ратних догађаја. У овој противофанзиви Немци су изгубили око 220.000, а савезници око 77.000 људи.

1953. - Председник Ајзенхауер одржао је прву прес-конференцију у Белој кући којој је присуствовало 160 новинара.

1962. - Одржана је премијера филма "Лоренс од Арабије".

 

Догодило се на данашњи дан - 14. децембар

1503. - Рођен је Мишел де Нострадамус, француски астролог и лични лекар краља Шарла IX. Написао је књигу "Пророчанства".

1799. - Умро је Џорџ Вашингтон, амерички национални јунак и први председник САД (1789-97). Пореклом из имућне фармерске породице, изабран је за главнокомандујућег војске колониста у рату за ослобођење и независност од Енглеске. Стекао је велике заслуге у организовању националне армије и њеним победоносним борбама, као и у доношењу Устава 1787. године и учвршћивању јединства колонија које је довело до стварања Сједињених Америчких Држава. За председника је биран два пута, а на трећим изборима је одбио да се кандидује и повукао се из политичког живота 1797, упутивши народу познату опроштајну беседу "Farewell add ress".

1901. - У Лондону је одржан први турнир у стоном тенису.

1911. - Норвешки поларни истраживач Раул Амундсен први је стигао на Јужни пол.

1927. - Ирак је добио независност од Велике Британије.

1945. - Под утицајем послератних промена у међународном радничком покрету, дошло је до стварања јединствене светске синдикалне федерације, чиме је АСИ (Амстердамска синдикална интернационала, створена 1919.) практично престала да постоји.

1950. - Конституисано је Друштво за науку и умјетност Црне Горе, претеча Црногорске академије наука и умјетности.

1969. - Група "Jackson Five" први пут се појавила у шоу-програму Еда Саливана.

1977. - У Њујорку је одржана премијера култног филма "Грозница суботње вечери" са Џоном Траволтом у главној улози.

1995. - Шеф југословенске делегације на мировним преговорима у Паризу, председник Србије Слободан Милошевић, председник Хрватске Фрањо Туђман и лидер босанских муслимана Алија Изетбеговић - потписали су мировни споразум о Босни и Херцеговини. У својству сведока документ су потписали председник САД Бил Клинтон, председник Француске Жак Ширак, премијер Русије Виктор Черномирдин, премијер Велике Британије Џон Мејџор, канцелар Немачке Хелмут Кол и премијер Шпаније Фелипе Гонсалес.

Догодило се на данашњи дан - 26. новембар

- Данас је празник Свети Јован Златоусти. Рођен је у Антиохији 354. године као син војводе. Учио је грчку филозофију и, прозревши грчко незнабоштво, усвојио је хришћанску веру. Крстио га је антиохијски патријарх Мелетија, а мало иза тога и његови родитељи примише крштење. По смрти родитеља, Јован се замонашио, написао књигу "О свештенству", а убрзо потом патријарх га је рукоположио за свештеника. Прославио се својим подвигом, блиставим умом и снажном речи, а по жељи цара Аркадија, Јован је изабран за патријарха цариградског. Шест година управљао је Црквом мудро и ревносно и за то кратко време много учинио. Послао је мисионаре незнабожачким Келтима и Скитима. Раширио је милосрдну делатност цркве, сузбио је симонију (продаја опроста за новац) у цркви, постидео јеретике и изболичио царицу Евдоксију. Растумачио је Свето писмо својим бистрим умом и невероватном речитошћу и оставио Цркви многе драгоцене књиге својих беседа. Народ га је поштовао, завидљивци су га мрзели, а царица га је два пута послала у изгнанство. У месту Коману у Јерменији, на Крстовдан 407. године, са Божијим именом на уснама, душа златоустог патријарха преселила се у Рај. Његове мошти почивају у Ватикану сем главе која се налази у Успенском храму у Москви.

1865. - Објављена је књига "Алиса у земљи чуда".

1893. - Умро је српски филозоф, писац и политичар Милан Кујунџић Абердар, један од првих професора филозофије на београдској Великој школи, члан Српске краљевске академије, председник скупштине Србије и министар просвете. Студирао је у Бечу, Минхену и Паризу, дипломирао у Оксфорду. У младости је био један од вођа Уједињене омладине српске и уредник њеног гласила "Млада Србадија". Стихови овог изразито романтичарског песника позивали су на борбу против угњетача, за ослобођење и уједињење поробљене браће. Дела: "Кратки преглед хармоније у свету", "Иде ли свет на боље или на горе", "Филозофија у Срба", "Шта је и колико у нас урађено на лођици" (логици), спев "Српски патријарх", балада "Невеста хајдукова".

1922. - У Долини краљева у Египту, британски археолози Хауард Картер (Howard Carter) и Лорд Карнарвон (Lord Carnarvon) први су ушли у Тутанкамонову гробницу за више од 3.000 година. Тутанкамонове затворене одаје биле су мистериозне, недирнуте, а у њима је пронађена колекција од неколико хиљада непроцењивих предмета, укључујући златни ковчег у којем је било мумифицирано тело фараона.

1924. - Проглашена је НР Монголија.

1941. - Либан је добио независност од Француске.

1941. - Амерички председник Френклин Рузелт потписао је закон којим се и званично успоставља Дан захвалности који се слави у САД-у као четврти четвртак у новембру.

1965. - Француска је из Сахаре успешно лансирала сателит "Asterix-1", чиме је постала трећа космичка сила након САД-а и Русије.

2000. - Други по висини врх на Фрушкој гори добио је назив Павлашов чот, по др Игњату Павлашу, најистакнутијем новосадском планинару и председнику "Планинарског друштва Фрушка Гора", основаног 1924. године, претходнику Планинарско-смучарског савеза Војводине (ПССВ).

Догодило се на данашњи дан - 15. новембар

1492. - Кристофор Колумбо ставио је прву напомену о дувану у свој дневник. Дуван је иначе тек у XVI веку пренесен из Америке у Европу, а потом и на остале континенте.

1630. - Умро је Јохан Кеплер, немачки астроном, математичар и физичар. Са своја три закона о кретању планета Кеплер је коначно утврдио ваљаност хелиоцентричног система и поставио темеље новој астрономији. Антиципирајући инфинитезималну методу, израчунао је површину и запремину геометријских тела која до тада нису била проучавана.

1846. - Рођен је српски писац Јован Грчић Миленко, следбеник Бранка Радичевића, романтичарски песник познат као "фрушкогорски славуј". Себи је додао име Миленко, по девојци Милени у коју је био заљубљен. Гимназију је учио у Новом Саду, Сегедину и Пожуну (Братислава), почео студије медицине у Бечу, али се разболео од туберкулозе и у 29. години умро у родном Черевићу у Срему. У лирским песмама, лаких мелодичних стихова, изразио је непосредан доживљај природе. У осећањима је романтичарски чедан и сентименталан, али је написао и више тзв. простих песама, по којима се сматра претечом реализма у српској поезији. У Бечу је 1896. објавио "Песме". Писао је и приповетке и преводио Фридриха Шилера, Јохана Волфганга Гетеа и Хајнриха Хајнеа.

1889. - Бразилски цар Педро II абдицирао је приликом проглашења републике.

1914. - Рођен је југословенски генерал српског порекла Петар Драпшин, учесник Шпанског грађанског рата, један од организатора устанка у Другом светском рату у Херцеговини против немачких окупатора, народни херој. Био је командант 12. дивизије, Шестог ударног корпуса и Четврте армије и Прве тенковске армије. Војничке способности испољио је нарочито у ослобађању Истре и Трста. Крајем 1945, несрећним случајем смртно је рањен.

1942. - У илегалној штампарији у Новом Саду, за време Другог светског рата, штампан је први број "Слободне Војводине". Лист је касније штампан повремено у Сурдуку, а после слома окупатора, почео је да излази као дневни лист у Новом Саду. Од 1. јануара 1952. назив му је промењен у "Дневник".

1976. - Умро је српски глумац Миливоје Живановић, првак Југословенског драмског позоришта. Каријеру је почео у путујућем позоришту Удружења глумаца, а залагањем Бранислава Нушића постао је стални члан Српског народног позоришта у Новом Саду. Касније је прешао у Скопље, а 1932. остварио је дугогодишњи сан - примљен је у Народно позориште у Београду. Кад је 1947. основано Југословенско драмско позориште, које је окупило велики део глумачке елите, нашао се у новом ансамблу. За изузетне глумачке креације добио је низ признања, укључујући "Златну медаљу Станиславског", коју му је доделио Московски художествени театар на чијим је даскама често гостовао.

2009. - Његова светост патријарх српски Павле преминуо је у 10:45 на Војномедицинској академији у Београду, где се лечио две године. Патријарх српски Павле био је поглавар Српске православне цркве. Његово пуно име и титула гласи Његова светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки, Патријарх српски Г. Павле. Рођен је 11. септембра 1914. године као Гојко Стојчевић у селу Кућанци, срез Доњи Михољац (тада у Аустроугарској, а сада у Хрватској), у земљорадничкој породици. Гимназију је завршио у Београду, шесторазредну Богословију у Сарајеву, а Богословски факултет у Београду. Рано је остао без родитеља - отац је отишао да ради у САД, тамо је добио туберкулозу и "вратио се кући да умре" кад је дечаку било три године, а исто се убрзо догодило и с мајком. Одгајила га је тетка. Схвативши да је дете "врло слабачко", поштедела га је сеоских послова и тако му омогућила да се школује: иако је мали Гојко био склон "предметима где не мора да меморише, као што су математика и физика", иако је из веронауке имао двојку, утицај родбине је превагнуо и његов коначан избор био је богословија. После завршене ниже гимназије у Тузли (1925-1929) и богословије у Сарајеву (1930-1936), дошао је у Београд, где је уписао Богословски факултет. Ту је ванредно завршио и преостале разреде гимназије да би могао да упише упоредо и Медицински факултет. На Медицинском факултету је стигао до друге године студија, а Богословски је завршио и ту га затиче Други светски рат. Да би се издржавао, радио је на београдским грађевинама, што му није одговарало због слабог здравља. На позив свог школског друга Јелисеја Поповића, одлази у овчарско-кабларске манастире, где је провео остатак рата и где почиње свој монашки живот. Године 1990, 3. децембра, изабран је за патријарха Српске православне цркве. Нови 44. патријарх СПЦ тада је рекао: "Моје су снаге слабе, то сви знате. Ја се у њих не надам. Надам се у вашу помоћ, кажем и понављам, у помоћ Божју којом ме је Он и до сада држао. Нека буде Богу на славу и на корист Његовој цркви и нашем напаћеном народу у ова тешка времена. Ми немамо никакав програм патријаршијске делатности, наш програм је Јеванђеље Христово."

Догодило се на данашњи дан - 11. новембар

1405. - Умрла је српска кнегиња Милица, жена кнеза Лазара Хребељановића. После Косовске битке 1389, склопила је мир с Турцима и управљала Србијом у име малолетног сина Стевана. Кад је он постао пунолетан, закалуђерила се, али је и даље знатно утицала на државне послове, смирујући размирице између Стевана и другог сина Вука. Подигла је манастир Љубостиња на месту где је била црквица светог Стевана, близу двора свог оца, који се у народним песмама помиње као Југ Богдан. У народним песмама је звана царица, а умрла је и сахрањена у Љубостињи као монахиња Евгенија.

1726. - Рођен је српски историчар и писац Јован Рајић, један од најученијих калуђера свог доба. У историјском спеву "Бој змаја с орлови" опевао је борбу Отоманског царства против Русије и Аустрије. Главно дело, "Историја разних словенских народа, наипаче Болгар, Хорватов и Сербов", писао је на основу изворних докумената. Као прва историја Јужних Словена, ово дело је, упркос недостацима, веома утицало на српску историјску науку у првој половини 19. века.

1790. - Први пут је донесена хризантема у Европу (Енглеску) из Кине.

1878. - Умро је српски писац и политичар Стјепан Митров Љубиша, који је много учинио за буђење националне свести. Био је самоук а приповедање му је луцидно, изворно, проткано финим хумором, с поетским осећањем за легенду и реалистичним нервом за живот завичаја и говор људи. Дела: "Кањош Мацедоновић", "Причања Вука Дојчевића", "Приповијести црногорске и приморске".

1885. - Рођен је Џорџ Патон, амерички генерал и један од најистакнутијих команданата САД. У Првом светском рату образовао је амерички тенковски центар у Француској код Лонгра и командовао тенковском бригадом у офанзиви Меза - Аргона. У Другом светском рату је командовао западном оперативном групом при искрцавању у Африци, VII армијом при инвазији Сицилије и III армијом до краја рата у Европи. Истакао се као енергичан и вешт командант по успешној употреби оперативних оклопних јединица. Погинуо је у Немачкој 1945. године у саобраћајној несрећи. Посмртно су му објављени мемоари "Рат каквог сам га ја видео".

1889. - Вашингтон је постао 42. држава унутар САД.

1918. - Потписивањем капитулације Немачке у железничком вагону у француском месту Компијењ окончан је Први светски рат, у којем је погинуло најмање десет милиона војника, а још толико људи умрло је од болести и глади. Сразмерно највеће жртве поднела је Србија, изгубивши 26 одсто становништва - 400.000 војника и 640.000 цивила.

1927. - У Паризу је потписан југословенско-француски пакт, као реакција на италијанско-албански пакт из новембра 1926, којим је фашистичка Италија добила протекторат над Албанијом, што је била прва етапа за њен продор на Балкан. Италијански фашистички диктатор Бенито Мусолини склопио је 1927. пакт и с Мађарском да би је окренуо против Југославије, преговарао је с хрватским фашистичким терористом Антом Павелићем и комитско-косовско-правашким групама.

1941. - С територије ШСР-а у Другом светском рату почело је емитовање програма радио станице "Слободна Југославија".

1944. - Форсирањем Дунава на сектору Батина-Апатин у Другом светском рату је почела Батинска битка. Јединице Трећег украјинског фронта Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије сломиле су 23. новембра, после тешких борби, немачке снаге.

1945. - Изабрана је Уставотворна скупштина Демократске Федеративне Југославије. На првим послератним изборима - над којима су искључиву контролу имали комунисти, који су монополисали физичку силу - право гласа имали су сви грађани с навршених 18 година живота, без обзира на пол, расу, образовање, вероисповест, изузимајући оптужене за сарадњу с окупатором током Другог светског рата.

1968. - На пленуму удружења универзитетских наставника и других научних радника одржаном у Београду, усвојен је правилник о оснивању и раду Друштва за развој и унапређење науке.

1975. - Ангола је добила независност од Португала. Ангола је била португалска колонија још од 1575. године, када су Португалци основали град Сан Пауло де Луансда. Данашњи дан празнује се као Дан независности.

 

Догодило се на данашњи дан - 8. новембар

Данас је хришћански празник Митровдан, спомен на светог великомученика Димитрија, рођеног у Солуну у трећем веку, погубљеног на данашњи дан. Заменио је оца као градоначелник Солуна, у време кад је хришћански свет пролазио кроз тешка искушења. Јавно је штитио хришћане, одвраћао народ од многобоштва и упућивао на Христов пут, због чега је бачен у тамницу и погубљен. Џелати су га гађали копљима из даљине, јер нису смели да му приђу. Забележено је сведочење савременика да му је с лица сјала светлост. Хришћани су га сахранили, а према предању, из његовог гроба истицао је миро, па је назван Мироточиви.

1793. - Пошто је више од два века био дворац француских краљева, Лувр је отворен као музеј од стране француске револуционарне владе. Лувр је почео да гради још 1204. Филип Огист (као тврђаву), затим је прерађен, а дограђивали су га многи краљеви (највише Луј XIV), све до 1848; на њему је радило сукцесивно шест архитеката. Данас је то комплекс који чини једна четвороугаона палата с двориштем на коју се ослањају два паралелна крила. Лувр је један од најбогатијих музеја на свету.

1858. - После победе над турском војском на Грахову, Црна Гора је добила међународно утврђене границе према Отоманском царству, али још није била призната као независна држава. Гаранти државних граница биле су велике силе - Русија, Аустрија, Француска и Пруска.

1900. - Рођен је српски композитор, диригент, музички педагог и критичар Михаило Вукдраговић, професор и ректор Музичке академије у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Дела: симфонијска поема "Пут у победу", кантате "Србија", "Светли гробови", "Везиља слободе", соло песме, гудачки квартети, филмска и сценска музика.

1900. - Рођена је америчка књижевница Маргарет Мичел, добитница Пулицерове награде. Њено једино књижевно дело, роман "Прохујало са вихором" из 1936. године из историје америчког грађанског рата, написан је са становишта старе буржоазије назадног америчког Југа. Дело је стекло огромну популарност, преведено је на многе језике и екранизовано 1937. године.

1917. - Умро је српски писац Милутин Бојић, аутор поеме "Плава гробница" о масовном сахрањивању српских војника у море, трајног поетског споменика трагедије српске војске у Првом светском рату после повлачења преко Албаније. Студирао је филозофију и педагогију у Београду. Учествовао је у балканским ратовима и у Првом светском рату. После повлачења преко Албаније, радио је као државни службеник на Крфу и у Солуну. Умро је од туберкулозе у 25. години и сахрањен је на солунском гробљу Зејтилник. Написао је четири књиге песама и више драма, укључујући "Краљеву јесен" и "Урошеву женидбу".

1931. - Одржани су парламентарни избори у Југославији, на које је од 3,5 милиона изашло 2,3 милиона бирача. Било је предвиђено искључиво истицање земаљских листа, што је значило да носилац листе мора да обезбеди 60 потписа из сваког изборног среза, па је грађанска опозиција бојкотовала изборе. Носилац владине и једине изборне листе, премијер Петар Живковић, добио је после избора нови мандат.

1959. - Уједињени Арапски Емирати и Судан потписали су споразум о искоришћавању воде реке Нил.

 

Догодило се на данашњи дан - 6. новембар

1787. - Рођен је српски језички и правописни реформатор Вук Стефановић Караџић, једна од најзнаменитијих личности српске културе, творац новог правописа и књижевног језика, генијални самоук који је направио одлучан преокрет у српској литератури - она је од његовог времена добила изразито народно и национално обележје. На "Књижевном договору" српских и хрватских културних радника у Бечу 1850. допустио је да штокавски дијалект српског народног језика постане јединствен књижевни језик оба народа, што је вероватно његова животна грешка, али је у време узлета идеје братства јужнословенских народа било веома тешко предвидети последице такве широкогрудости. Основну писменост учио је у селу код рођака трговца, потом у школи у Лозници и у манастиру Троноша. У Првом српском устанку био је писар војводе Ћурчије, затим учитељ у Београду и цариник на Дунаву код Кладова. После пропасти устанка 1813. и одласка у Беч, почео је да сакупља народне песме и умотворине и да ради на српском језику и правопису. Убрзо је издао прву збирку народних песама и "Писменицу" (граматика), а 1818. "Рјечник". Писао је и историјска сведочанства, бавио се етнографијом, организовао истраживања у свим југословенским земљама и водио огромну преписку. Борио се против самовлашћа кнеза Милоша Обреновића и јаког фронта противника реформе језика. Уређивао је алманах "Даницу" и настојао да Европу упозна са српским народним благом и прошлошћу. Гигантским радом (његово дело сабрано је у 39 томова), за који би тимовима научника и културних радника биле потребне деценије, стекао је многе присталице, али и огорчене противнике. Пријатеље је нашао у најистакнутијим умовима Европе, учинио је да српске народне песме, култура и историја остану познате широм Европе, а угледни Универзитет у Јени прогласио га је почасним доктором. Његове реформаторске идеје однеле су одлучујућу превагу 1847, када су изашле "Песме" Бранка Радичевића, доказ да се "Вуковим језиком" могу писати и уметничка дела, а Ђура Даничић је делом "Рат за српски језик и правопис" доказао да су Вукове језичке поставке оправдане. Цела епоха - развијени српски романтизам - била је под његовим утицајем. После 33 године у туђини, његови посмртни остаци пренети су 1897. из Беча у отаџбину и уз Доситеја Обрадовића почивају испред Саборне цркве у Београду.

1844. - Шпанија је потврдила независност Доминиканској Републици.

1860. - Абрахам Линколн изабран је за 16. председника САД. Он је уједно и први кандидат Републиканске партије који је постао председник.

1912. - Одиграо се бој код Алинаца, села јужно од Прилепа, између дивизија и српске армије и делова В турског корпуса. Због слабог извиђања, српске трупе су неопрезно наишле на турске положаје и јаку артиљеријску ватру, али су јуришем уз знатне губитке прислиле турске снаге на повлачење. Ова битка назива се још и бој на Бакарном гумну.

1917. - У ноћи између 6. и 7. новембра одиграла се Октобарска револуција у Русији. Знак за почетак револуције дала је крстарица "Аурора", чији су морнари напали Зимски дворац - седиште владе. Сутрадан су бољшевици заузели власт у Санкт Петерсбургу, а ускоро је њихову власт признала и цела Русија.

1942. - Руководилац устанка против Немаца у Војводини, Жарко Зрењанин, секретар Покрајинског комитета Комунистичке партије Југославије за Војводину, погинуо је у Другом светском рату у неравноправној борби у обручу окупаторске немачке полиције у селу Павлиш код Вршца.

1962. - Уједињене нације усвојиле су резолуцију којом су осудиле политику апартхејда у Јужној Африци и позвале све чланице да прекину економске и војне односе са овом земљом.

1964. - У саобраћајној несрећи погинуо је српски премијер Слободан Пенезић Крцун, чија се контроверзна личност упадљиво разликовала од стереотипних руководилаца у партијској номенклатури. У Другом светском рату, после којег је проглашен за народног хероја, био је један од организатора устанка у Србији и политички комесар Друге пролетерске бригаде. После ослобођења земље, био је начелник ОЗНЕ (Одељење за заштиту народа) Србије, министар унутрашњих послова у влади Србије, члан савезне владе. Био је доста популаран у народу, иако је годинама руководио полицијом, и то у "најтврђе" време прогона информбирооваца и насилног откупа вишка производа од сељака.

1975. - Први наступ групе Sex Pistols.

 

Догодило се на данашњи дан - 4. новембар

1873. - Рођен је Џорџ Едвард Мур, један од водећих представника реалистичке филозофије у Енглеској, противник идеалистичке традиције у метафизици, епистемологији и етици. Главна дела: "Принципи етике", "Побијање идеализма", "Неки главни проблеми филозофије"...

1908. - Умро је српски историчар, писац, фолклориста, педагог и преводилац Милан Милићевић, члан Српске краљевске академије. Дела: историјска - "Кнежевина Србија", "Кнез Милош у причама", "Карађорђе у говору и твору", "Поменик знаменитих људи српског народа новијега доба", приповетке - "Зимње вечери", "Летње вечери", "Међудневица".

1922. - Британски археолог Хауард Картер (Хоwард Цартер) открио је гробницу египатског фараона из осамнаесте династије Тутанкамона (14. век п. н. е). Његов гроб пронађен је у Долини Краљева, а у гробу је нађен и велики број разних драгоцености, које се сада налазе у музеју у Каиру.

1924. - У Калифорнији је легализован бокс. Био је забрањен десет година раније.

1956. - Умро је српски археолог Милоје Васић, један од оснивача археологије у Србији, професор Београдског универзитета, члан Српске академије наука и уметности. Његово животно дело је откопавање преисторијског насеља Винча. На основу тога, поставио је тезу по којој подунавска култура потиче из Средоземља (егејска култура) и предње Азије, а не из нордијских земаља. Објавио је више од сто научних радова. Дела: "Преисторијска Винча I-IV", "Архитектура и скулптура у Далмацији", "Жича и Лазарица", "Јонска колонија Винча".

1979. - Ирански студенти, следбеници Ајтолаха Хомеинија, заузели су амбасаду САД-а у Техерану. Радикални исламски фундаменталисти држали су 90 талаца. Отмичари су били испровоцирани дозволом да смењени ирански шах уђе у САД због лечења и претили су да ће убити таоце ако се изведе било какав медицински захват на шаху. Недржављани САД-а, као и жене и деца, били су пуштени, али је 52 талаца остало препуштено на милост и немилост иранским отмичарима наредних 14 месеци. Председник Џими Картер није могао да реши кризу дипломатским путем, па је 24. априла 1980. године наредио спасилачку мисију, у којој је осам америчких војника изгубило живот, а ниједан талац није био спасен. Три месеца касније, бивши ирански шах умро је од рака у Египту, али се криза наставила. У новембру 1980, Картер је изгубио на председничким изборима од Роналда Регана и убрзо су почели преговори између САД-а и Ирана, уз алжирско посредовање. На дан Реганове инаугурације, 20. јануара 1981, САД су ослободиле три милијарде долара вредну замрзнуту иранску имовину и обећале још пет милијарди долара као финансијску помоћ. Неколико минута пошто је Реган положио заклетву, таоци су пуштени, чиме је окончана 444-дневна криза.

1984. - У Никарагви су први пут после 56 година одржани слободни избори.

1995. - Извршен је атентат на израелског премијера, 73-годишњег Исака Рабина.

 

Догодило се на данашњи дан - 3. новембар

1883. - Угушена је Тимочка буна, коју су подигле вође Народне радикалне странке против режима краља Милана Обреновића, и то зато што им није дао власт освојену на изборима, већ је за премијера поставио Николу Христића, оданог династији Обреновић. Преки суд осудио је на смрт 21 вођу устанка, а многе на дугогодишњу робију. Смртна казна изречена је и радикалским првацима, Николи Пашићу и Аци Станојевићу, али су они побегли у иностранство.

1903. - Панама је постала независна република, после једне побуне изазване споља и уз подршку САД којом је омогућено њено одвајање од републике Колумбије, у чијем је саставу до тада била. Већ десет дана касније, САД су признале панамску нову владу, а 18. новембра је закључен уговор између САД и Панаме о уступању једне широке територијалне зоне у области Панамског замљоуза САД-у ради изградње Панамског канала. Пошто је свет оштро критиковао став САД према Колумбији, од које је неправедном побуном одузета покрајина Панама, САД су 1921. Колумбији исплатиле 25 милиона долара на име обештећења за изгубљену територију, а у Панами се развио врло јак покрет, јер се налазила у полуколонијалном положају у односу на САД.

1921. - Рођен је амерички глумац Чарлс Бронсон. Остварио је улоге у бројним филмовима: "Death Wish series", "The Magnificent Seven", "The Dirty Dozen", "Raid on Entebbe", "Miss Sadie Thompson", "House of Wax", "You're in the Army Now"....

1957. - Совјетски савез лансирао је у свемир сателит "Спутњик 2", који је, поред остале опреме, носио и кабину са живим псом. Лајка, ловачки пас, била је први живи путник у васиони. "Спутњик 2" одржао се у васиони 161 дан, а подаци до којих су дошли научници преко Лајке значајно су објаснили ефекте отискивања у свемир на живо биће.

1970. - У Денверу је умро краљ Петар II Карађорђевић, син краља Александра. У време убиства свога оца 1934. године, није био пунолетан, па је именовано намесништво које су сачињавали кнез Павле, др Раденко Станковић и Иво Перовић. Пучом од 27. марта 1941. године преузео је краљевску власт, а после напада Немачке, пребегао је с југословенском владом у Лондон. На заседању АВНОЈ-а 29. и 30.11.1943. забрањен му је повратак у земљу.

Догодило се на данашњи дан - 2. новембар

1755. - Рођена је Марија Антоанета, жена француског краља Луја XVI и кћи Марије Терезије. Народ ју је омрзнуо због расипничког живота и негативоног утицаја на краља, назвавши је "Госпођа Дефицит". Погубљена је за време Француске револуције.

1891. - Рођен је српски класични филолог Милан Будимир, члан Српске краљевске академије, професор Београдског универзитета, који је проучаво индоевропске дијалекте у Средоземљу. Објављивао је и на француском језику на којем је издавао и часопис "Revue internationale des etudes balkanique". Дела: "О Илијади и њеном песнику", "Из класичне и савремене алоглотије", "Проблем букве и протословенске домовине", "Грци и Пеласти", "Две врсте Аристотелове трагедије", "Са балканских источника", "Carmen arvale", "Patriculae Pelesticae".

1913. - Рођен је Берт Ланкестер, амерички филмски глумац, веома изражајног регистра. За улогу у филму "Елмер Гантрy" из 1960. године добио је Оскара. Остали филмови: "Трапез", "Нирнбершки процес", "Одавде до вечности", "Веракруз", "Човек који је стварао кишу", "Гепард", "Окршај код ОК корала"...

1923. - Умро је српски сликар Стеван Алексић, мајстор обнове иконостаса српских цркава. Академију је завршио у Минхену, а сликарску радионицу отворио је у родном Араду, у којем је реновирао иконе и слике на сводовима цркве. Обновио је и иконе и слике у црквама у Темишвару, Вуковару, Новом Саду, Модошу (сада Јаша Томић), Бенешеву и другим местима. Најзначајнији и најобимнији рад обавио је у Преображенској цркви у Панчеву - 32 иконе великог формата, три композиције из историје српске цркве и 44 медаљона светаца.

1947. - "The Spruce Goose" - највећи авион икада направљен - узлетео је на свој први и последњи лет. Направљена од љускица оморике и брезиног дрвета, ова масивна дрвена летелица имала је распон крила дужи од фудбалског терена, а конструисана је да прими око 700 људи. Стварање овог авиона коштало је невероватна 23 милиона долара, а продужило се толико да је завршено после Другог светског рата, иако је започето још 1941. године. Упркос успешном првом тест лету, "The Spruce Goose" никад није ушао у масовну производњу, пре свега због критика по којима материјал од којег је овај авион направљен не би могао да издржи велику тежину на дугим летовима. Данас је овај авион изложен у авио-музеју у Орегону.

1948. - У највећој збрци у историји председничких избора у САД, демократски кандидат Хари Труман победио је републиканца Томаса Дјуија са само око два милиона гласова више. Неколико дана пре објављивања резултата избора, политички аналитичари и прелиминарни резултати давали су предност гувернеру Дјуију. То је отишло толико далеко да је "Chicago Tribune" на насловној страни објавио наслов "ДЈУИ ПОРАЗИО ТРУМАНА".

1962. - Умро је српски писац и ботаничар Стеван Јаковљевић, професор Универзитета у Београду и ректор од 1945. до 1950. Завршио је Филозофски факултет у Београду. Као официр српске војске, борио се у Првом светском рату, а у Другом светском рату је био у италијанским и немачким заробљеничким логорима. Књижевно име и популарност стекао је романом "Српска трилогија", који чине "Деветсто четрнаеста", "Под Крстом" и "Капија слободе". Остала дела: романи "Смена генерација", "Велика забуна", "Ликови у сенци", дела из ботанике "Студије о биљном свету Преспанског језера", "Макрофитска вегетација Охридског језера", "Систематика лековитог биља".

 

Догодило се на данашњи дан - 1. новембар

79. - Приликом велике ерупције вулкана Везува, антички град Помпеја у Италији затрпан је вулканским пепелом. Од 1748. врши се откопавање овог града, основаног још у 6. веку п. н. е. Сачуване су виле са фрескама, форум, амфитеатар, храмови, купатила и др.

1500. Рођен је италијански вајар и златар Бенвенуто Челини,најпознатији мајстор свога времена за ситне златарске предмете за краљевске и племићке куће. Радио је и скулптуре и рељефе великог формата - "Персеј", "Козимо Медичи", "Нимфе из Фонтенблоа",а његова аутобиографија значајан је документ за културну историју ренесансе.

1509. Јавности су први пут представљене слике на плафону Сикстинске капеле које је насликао Микеланђело.

 

1512. - Први пут су отворене за јавност и представљене просторије Сикстинске капеле у Ватикану коју је осликао Микеланђело фрескама "Стварање света" и "Страшни суд".

1604. - Први пут је представљена Шекспирова трагедија "Отело".

1755. Земљотрес у Лисабону, снаге - како се рачуна - 9 степени Рихтерове скале, цунами и пожар који је изазвао, разорили су две трећине тог града, а погинуло је око 60.000 људи.

1842. Рођен је српски историчар, филолог и државник Стојан Новаковић, аутор "Српске библиографије" и "Историје српске књижевности". Као министар просвете између 1873. и 1883. спровео је реформе у српском сколству. После Првог балканског рата (1912-13), као шеф српске делегације закључио је у Лондону мир с Турском. Објавио је више од 400 научних радова из разних области.

1867. - У Београду су Лаза Лазаревић, Љубомир Ковачевић, Коста Христић и друге истакнуте личности српске културе основале дружину високошколске омладине Србије "Побратимство", која се бавила науком и књижевношћу, а 1881. покренула и часопис.

1886. - На традицијама Друштва српске словесности и Српског ученог друштва, основана је Краљевско-српска академија, преименована 1887. у Србску краљевску академију, касније Српску краљевску академију, претходницу Српске академије наука и уметности. Закон о оснивању предвидео је да она "обрађује и унапређује науку, да обелодањује и иницира научна истраживања и потпомаже развој уметности". Под њен надзор стављени су Народна библиотека и Музеј српских земаља. Имала је одсеке за природне, филозофске, друштвене науке и за уметност. Први председник био је Јосиф Панчић.

1842. - Рођен је српски историчар, филолог и државник, Стојан Новаковић, члан Српске краљевске академије, један од оснивача Напредне странке, који је као министар просвете реорганизовао основне и средње школе у Србији. У време Анексионе кризе 1909. образовао је владу свих странака. После Првог балканског рата, закључио је, као шеф српске делегације у Лондону, мир с Турском. Објавио је граматику српског језика, прву "Историју српске књижевности" и "Српску библиографију" књига 18. и 19. века. Делима "Васкрс државе српске", "Срби и Турци XIV и XV века" и "Балканска питања" поставио је основе српске историографије.

1883. - Рођен је српски политичар, математичар и филозоф Сима Марковић, професор Београдског универзитета и вођа тзв. десне фракције у Комунистичкој партији Југославије. Докторирао је математику 1913. код Михаила Петровића (Мика Алас). Од 1926. до 1928. био је генерални секретар КПЈ, из које је искључен 1929, а поново примљен 1935. Ликвидиран је у ШСР-у 1937. у стаљинистичким чисткама. Дела: "Национално питање у светлости марксизма", "Из науке и филозофије", "Теорија релативности".

1894. Умро је руски цар Александар III, а на престо је ступио Никола II Романов.

1894. - Др Роуx из Париза пронашао је вакцину против дифтерије, заразног запаљења слузокоже ждрела, крајника, носа и гркљана проузрокованог Лефлеровим бацилом.

1892. Рођен је руски велемајстор Александар Аљехин, један од највећих у историји шаха. Био је светски првак од 1927. када је победио Кубанца Капабланку до 1935. када је изгубио од Холанђанина Евеа. Титулу светског првака поново је стекао победивши Евеа у реваншу 1937. и задржао је до смрти 1946.
 

1918. - Српска Прва армија је под командом војводе Петра Бојовића у Првом светском рату ослободила Београд, прешавши 500 километара под борбом за само 45 дана, у силовитом напредовању после пробоја Солунског фронта.

1928. У Турској је арапско писмо замењено латиницом, као део реформи оснивача модерне турске државе Мустафе Кемала Ататурка.
 

1944. - У Београду су у Другом светском рату, споразумом о образовању јединствене владе, завршени преговори председника Националног комитета ослобођења Југославије Јосипа Броза (Тито) и председника избегличке владе Југославије Ивана Шубашића.

1945. Велика Британија је саопштила да је лидер нацистичке Немачке Адолф Хитлер највероватније извршио самоубиство у свом бункеру у Берлину.

1946. Генерална скупштина УН је основала УНИЦЕФ (Међународни фонд УН за помоћ деци).


1952. - Прва екплозија хидрогенске бомбе. Реч је о бомби која ослобађа огромне количине нуклеарне енергије при врло високим температурама и притисцима. Настаје фузијом језгара најтежег водоника (трицијума) која ствара језгра хелијума. Као упаљач хидрогенске бомбе служи атомска бомба, чије се дејство заснива на фисији језгара урана у неких њему сличних елемената.

1954. - У Алжиру је почео устанак против француске колонијалне власти, који је завршен 1962. стицањем независности.

1956. - На предлог Југославије, Генерална скупштина УН је на ванредном заседању усвојила резолуцију којом је захтевано да Велика Британија, Француска и Израел одмах обуставе оружане акције, повуку се с територије Египта и омогуће поновно отварање Суецког канала.

1963. У војном удару у Јужном Вијетнаму убијени су председник Нго Дин Дијем и његов брат Нго Дин Ну .

1987. Кинески лидер Денг Сјаопинг повукао се са свих функција у Комунистичкој партији.

1993. - Ступио је на снагу Уговор о Оснивању Европске уније, потписан на састанку шефова држава и влада 1992. године у холандском градићу Мастрихт. Уговором из Мастрихта искакнуто је да сарадња земаља чланица покрива целокупно подручје "спољне политике и безбедности". Уговором се успоставља монетарна унија и јединствена монета. Територија држава чланица претворена је тим уговором у простор без граница. Уговор предвиђа и увођење јединственог држављанства Уније, иако Унија поштује национални идентитет држава чланица.

1995. - У америчком граду Дејтон почели су преговори о Босни и Херцеговини. После три седмице, мировни споразум су парафирали преседници Србије и Хрватске Слободан Милошевић и Фрањо Туђман и лидер босанских муслимана Алија Изетбеговић.

1996. Умро је бивши председник Шри Ланке Џунијус Ричард Џајавордене. Премијер од 1977, после успостављања председничког система 1978. постао је први председник државе и на том положају је остао до 1988.

2000. СР Југославија је примљена у УН. Југословенске власти одбиле су да, после распада СФРЈ и формирања нове државе СРЈ (1992), поднесу захтев за пријем у светску организацију као новонастала држава, инсистирајући на континуитету са бившом државом.

2000. Скупштина Црне Горе усвојила је закон о Централној банци, а немачка марка, која је од 2. новембра 1999. била паралелна валута, постала је једино средство плаћања у Црној Гори.

2001. Турска, чланица НАТО пакта, прва је муслиманска земља која је послала трупе у рат против Авганистана.

2003. Мађарска је увела визе за грађане Србије и Црне Горе у складу са стандардима Европске уније (ЕУ). Мађарска је постала чланица ЕУ у мају 2004. године.

2005. Генерална скупштина УН прогласила је 27. јануар даном сећања на 6 милиона Јевреја и многе друге жртве нацистичког холокауста током ИИ светског рата.

2007. Умро је Американац Пол Тибетс пилот и командант авиона Б-29 из којег је 1945. године бачена атомска бомба на Хирошиму, од које је погинуло између 70.000 и 100.000 људи.

Догодило се на данашњи дан - 31. октобар

Данас је празник Свети апостол и јеванђелист Лука. Рођен је у Антиохији и био је веома образован. У младости је изучио грчку философију, медицину и живопис. У време делатности Господа Исуса на земљи, свети Лука је у Јерусалиму видео Спаситеља лицем у лице, чуо његову спасоносну науку и поверовао у њу. Убрзо је уврштен међу седамдесет апостола и послан на проповед, а на путу за Емаус видео је васкрслог Господа. По силаску Духа светога на апостоле, Лука се вратио у Антиохију и тамо радио са апостолом Павлом, с којим је путовао у Рим обраћајући у веру Христову незнабошце и Јевреје. На молбу хришћана, написао је Јеванђеље око 60. године. По смрти апостола Павла, Лука је проповедао Јеванђеље по Италији, Далмацији и Македонији. Живописао је три иконе Пресвете Богородице и иконе светих апостола Петра и Павла. Зато се свети Лука сматра оснивачем хришћанског иконописа. И у дубокој старости наставио је да путује и проповеда у Ливији, Горњем Мисиру и Грчкој и да људе обраћа хришћанској вери. Написао је и Дела апостолска и посветио их Теофилу, кнезу Ахаје. Имао је 84 године када су га незнабошци ставили на муке, а потом обесили на једну маслину у граду Теби. У време цара Констанција, мошти овог светитеља пренесене су у Цариград.

1517. - Мартин Лутер јавно је истакао 95 теза за реформу цркве, што је изазвало широки народни покрет против папске власти.

1871. - На основу устава из 1869, донесен је први закон о пороти у Србији који је ступио на снагу 1. јануара 1872, после чега су судске функције почели да обављају и људи из народа.

1851. - Умро је српски писац Петар II Петровић Његош, црногорски владар и владика, према већини књижевних критичара највећи српски песник, чија је круна стваралаштва ненадмашни драмски спев "Горски вијенац". У основи је рефлексивно-лирски песник, што је уочљиво и у његовим најважнијим делима, иако она имају епско-драмски облик, а његов језгровити стил обојен је снажним елементима мирног класичног стиха и свежином народне песме. Глорификовао је хероизам и осећање за слободу Црногораца, које је у националном погледу посматрао искључиво као део српског народа. Раде Томов Петровић - из породице која је Црној Гори више од сто година давала владике - добио је монашко име по стрицу, владици и владару Црне Горе Петру I, који га је одредио за наследника. Школовао се у Цетињском манастиру и у Топли код Херцег Новог, а учитељ му је био и Сима Милутиновић Сарајлија, који га је упутио у историју, филозофију и књижевност. Као државник је положио темеље модерне црногорске државе, установио извршну власт и сенат, организовао судове, увео порезе и издејствовао већу помоћ Русије, али није остварио сан о томе да заједно са Србијом ослободи Босну и Херцеговину. Такође је подигао прву основну школу, а 1834. је основао штампарију. Остала дела: филозофски еп "Луча микрокозма", спев "Лажни цар Шћепан Мали", мисаоне и лирске песме.

1918. - Поражена Аустро-Угарска у Првом светском рату предала је у Пули Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца све бродове и опрему и утврђења у Котору, Шибенику, Ријеци, Пули и Трсту. Нова држава добила је 300 пловила, укључујући 12 бојних бродова, 11 крстарица, 56 торпиљерки и 18 разарача. Следеће ноћи, италијански диверзанти су потопили бојни брод "Вирибус унитис", на којем су погинули први командант југословенске морнарице, адмирал Јанко Вуковић, и 350 морнара.

1918. - У Темишвару је проглашена тзв. Банатска република, у узалудном покушају Мађарске да задржи северни Банат и заустави опредељење Срба и других житеља Војводине за јужнословенску државу.

1926. - У Детроиту је од запаљења плућа преминуо најславнији мађионичар свих времена - Хари Худини.

1944. - Немци су у Другом светском рату, после губитка Београда, између Дунава, босутских шума и реке Саве изградили шест линија одбране у дубини око сто километара и формирали Сремски фронт. После крвавих борби, фронт је пробијен 12. априла 1945, чиме су почеле завршне операције за ослобођење Југославије, али је цена била страшна - на "сремској кланици" погинуло је најмање 30.000 мобилисаних србијанских младића послатих у борбу практично без обуке.

1954. - Почела је револуција у Алжиру против Француске власти.

1972. - Умрла је српска сликарка немачког порекла - Бета Вукановић, која је током безмало 80 година насликала импозантан број уља, акварела и цртежа и као педагог утицала на генерације српских сликара. На студијама сликарства у Минхену упознала је будућег супруга - Риста Вукановића, такође сликара. С њим је 1898. дошла у Београд, град којем је остала привржена до краја живота и с великом преданошћу је учествовала у уметничком животу патријархалне Србије. Заслугом тог уметничког пара, Београд је добио сликарску школу која је прерасла у Уметничку школу. Један је од оснивача "Ладе" и "Цвијете Зузорић", друштва српских уметника, сликара и вајара, и зачетник за оно доба релативно смеле карикатуре. Испрва је сликала у маниру импресиониста, али се касније приближила чвршћој реалистичкој форми.

1984. - На Индиру Ганди, премијерку Индије, извршила су атентат двојица њених телохранитеља, Сика.

1999. - Током 113. фудбалског дербија између "Партизана" и "Црвене звезде", од светлеће ракете погинуо је ученик Александар Радовић, што је први случај насилне смрти на фудбалским утакмицама у Југославији.

 

Догодило се на данашњи дан - 30. октобар

1270. - Луј IX Свети повео је осми и последњи крсташки рат.

1821. - Рођен је Фјодор Михаилович Достојевски, руски књижевник. Формирао се под утицајем социјалиста-утописта и на Гогољевим књижевним традицијама. Рана дела су му прожета одбраном отуђења људске суштине "понижених и увређених", а инсиприсана социјалним трагедијама малих људи. Као учесник утопијско-социјалног кружока М. В. Петрашевског, ухапшен је и осуђен најпре на смрт, а потом на десет година изгнанства у Сибир. Дела настала на робији дочаравају тешку трагику људи који своје психолошке кризе решавају убиством или побуном против средине са којом су се сукобили, да би на крају нашли излаз у хришћанском смирењу, кроткости и унутрашњем усавршавању. Дубина психологије, понирање у подсвест, трагање за коренима људске трагике у човеку - главне су карактеристике дела Достојевског и основна преокупација модерног романа, а његов утицај на развитак светске књижевности изванредно је значајан. Дела: "Кротка", "Бедни људи", "Понижени и увређени", "Забелешке из подземља", "Злочин и казна", "Браћа Карамазови", "Зли дуси", "Идиот", Коцкар"...

1869. - Извођењем алегоријске слике Ђорђа Милетића "Посмртна слава кнеза Михаила", у Београду је отворена нова зграда Народног позоришта. Градња је отпочела 1851. на Зеленом венцу, али су радови обустављени због непогодног терена и новчаних потешкоћа. Тек 1868, после гостовања Новосадског позоришта, кнез Михаило Обреновић донео је одлуку о подизању зграде позоришта на плацу код Стамбол капије, која је, према пројекту Александра Бугарског, завршена за годину и по дана.

1874. - Рођен је српски етнолог и антропогеограф Јован Ердељановић, члан Српске краљевске академије, професор Београдског универзитета. Објавио је велики број радова на српском и страним језицима, међу којима су посебно значајна проучавања племенског живота у Црној Гори. Дела: "Постанак племена Пипери", "Етничко сродство Бокеља и Црногораца", "Етничка прошлост и формирање црногорских племена", "Кучи", "Братоножићи", "Стара Црна Гора", "Трагови најстаријег словенског слоја у Банату", "О пореклу Буњеваца", "Македонски Срби", "О почецима вере и другим етнолошким проблемима".

1888. - Патентирана је хемијска оловка.

1905. - У Београду је основано културно-уметничко друштво "Абрашевић", названо по српском писцу Кости Абрашевићу. Истоимена друштва основана су и у низу других градова, али је њихов рад забрањен у време Шестојануарске диктатуре 1929. Многа су обновљена после Другог светског рата.

1938. - Орсон Велс изазвао је панику невероватних размера емитовањем радио емисије " War of the Worlds" " на бази истоименог научнофантастичног дела Х.Г. Велса о инвазији марсоваца на Земљу. Програм је отпочео у недељу, у термину од 20.00 часова, и није за циљ имао никакву обману, јер је пре почетка емисије напоменуто о чему је реч. Ипак, већина слушалаца програм је почела да прати са закашњењем, када је инвазија марсоваца већ била у току, што је проузроковало панику међу милионима слушалаца који нису знали о чему је заправо реч.

1975. - Принц Хуан Карлос дошао је на чело Шпаније након што је генерал Франко, диктатор од 1936, признао да је сувише болестан да би владао. Осамдесеттрогодишњи диктатор је дуже време имао здравствених проблема. Три недеље након тога, Франко је преминуо од срчаног удара, а два дана касније (22. новембра) Хуан Карлос је крунисан за краља. Деда Хуана Карлоса, Алфонсо XIII, био је последњи шпански монарх који је био прогнан 1931. године, након што је Шпанија проглашена републиком. Хуан Карлос рођен је у Италији 1938. године, а у Шпанију се вратио по позиву генерала Франка 1955. године и започео са војним образовањем. Године 1969. Франко је Хуана Карлоса именовао за свог наследника. Иако се заветовао Франковом аутократском режиму, Хуан Карлос је одмах по крунисању започео демократске реформе у Шпанији.

 

Догодило се на данашњи дан - 29. октобар

539. п. н. е. - Персијски цар Кир покорио је Вавилон.

1321. - Умро је српски краљ Стефан Милутин Немањић, који је Србију учинио најмоћнијом државом на Балкану, што је његовом унуку Душану омогућило да створи царство. На Сабору у Дежеву 1282, престо му је на основу споразума уступио старији брат Драгутин, који је задржао само северне крајеве Србије. Користећи борбу династија Анжујаца и Палеолога, освојио је знатан део Македоније, пренео престоницу у Скопље и намеравао да српску државу шири према Егејском мору. Био је у непријатељству с Ромејом (Византија) до 1299, када се оженио малолетном ромејском принцезом Симонидом. Богати рудници сребра доносили су му обилна средства за наоружање и држање јаке најамне војске и омогућили да помаже развој уметности и књижевности и зида цркве и манастире широм Србије (Грачаница, Студеница, Бањска, Нагоричино и друге). После Драгутинове смрти 1316, затворио је његовог сина Владислава, штићеника Угарске, чију је земљу припојио. Пре тога је сина Стефана, који је покушао да му се супротстави, делимично ослепео и протерао у Цариград.

1618. - Сер Волтер Рали, енглески државник и истраживач, погубљен је због оптужбе да је ковао заверу против краља Џејмса. Припадао је књижевном покрету енглеских атеиста. Први је водио енглеске експедиције за колонизацију Северне Америке, први је пренео културу кромпира из Америке у Енглеску и раширио употребу дувана. Због неуспеха једне експедиције, краљ Џејмс га је осудио на заточење у Лондонској кули, а потом и на смрт. Писао је песме, политичке и филозофске расправе.

1897. - Рођен је Јозеф Гебелс, немачки политичар и државник, министар пропаганде и један од теоретичара нацистичког режима. Био је главни проповедник фашизма и велики ратни злочинац. Остао је уз Хитлера до краја живота. Пред пад Берлина (мај 1945), извршио је самоубиство са целом породицом.

1911. - Умро је Џозеф Пулицер, амерички новинар мађарског порекла. Изношењем упадљивих примера друштвене и економске неједнакости тежио је реформама и отклањању злоупотреба. Отуда је у САД добио надимак Оснивач сензационе штампе. Оснивач је Пулицерове награде за дела из области америчке историје, поезије, драме, романа, музике и новинарства. Награде се деле сваке године, а ограничене су само на америчке држављане.

1923. - У Турској је проглашена Република. Први председник Републике био је Кемал Ататурк, који је у новој Турској енергично сузбијао конзервативне елементе.

1929. - Дошло је до краха њујоршке берзе, што је довело до почетка велике економске кризе. Ова највећа и најдубља криза трајала је до 1933. године. Потресла је читав капиталистички свет и била је најпотпунији израз економског банкротства капитализма и његове кризе.

1998. - Скоро четири деценије након што је постао први Американац који је у васиони боравио у вештачком сателиту, Џон Глен се опет нашао у свемиру. Он је још априла 1959. године, као потпуковник, постао један од првих седам космонаута САД, а после Гагарина и Титова, трећи у свету. На данашњи дан, са 77 година, Глен је постао и најстарији човек који се отиснуо у свемир. За време деветодневне мисије, он је учествовао у проучавању које је спроводила НАСА о здравственим проблемима проузрокованим старењем.

 

Догодило се на данашњи дан - 28. октобар

1467. - Рођен је Еразмо Ротердамски (Десидериус Ерасмус), чувени холандски хуманист и инспиратор реформе Католичке цркве. Битно је утицао на немачку реформацију. Реформу цркве замишљао је као реформу клера и црквених општина, а не као реформу догми, због чега се није слагао са Лутером. Наиме, захтевао је напуштање схоластике (средњовековне филозофије која је покушавала да докаже да су верске истине у исти мах и нужне истине разума) и повратак хришћанства својим изворима, тј. јеванђеоским принципима, који су били почели да се изневеравају. Дубоко је веровао у разум, човекову слободну вољу, па тако и у образовање, односно у образовану елиту која поштује и разуме јеванђеоске принципе. Стога је и хтео да преведе јеванђеља и допре до духа који из њих зрачи. Тиме је активирао радикално кидање цркве од Рима и истакао ново схватање јеванђеља по ком је основна порука Новог завета, тј. Христа, "љуби ближњега свога", тј. љубав. Дао је прво грчко издање Библије и упутства за изговор страгогрчког језика. Најважнија дела су му "Coloquia" и "Laus Stultitiae", у којима је сатирично приказао тадашње друштво, у првом реду разуздано католичко свештенство и папу.

1492. - Кристофор Колумбо открио је Кубу.

1566. - У Београду је устоличен турски султан Селим II, који је на престолу наследио Сулејмана II.

1636. - У Бостону је отворен Универзитет Хавард.

1716. - Умро је српски поморац и математичар Марко Мартиновић, руски кнез, стручњак за хидроградњу и бродоградњу, један од најученијих људи свог времена. Као наставник Поморске академије у Венецији, подучавао је и младиће из Русије примљене на молбу цара Петра Великог. У родном Перасту је руководио радом једне од најстаријих поморских школа на Јадрану.

1884. - Рођен је српски композитор, музиколог, педагог и критичар Милоје Милојевић, професор Музичке академије у Београду, један од зачетника музикологије у Србији. Основао је београдски оркестар "Collegium musicum" којим је и дириговао. Стварао је под утицајем романтизма, импресионизма и експресионизма и инспирисао се народном музиком. Дела: клавирске композиције "Четири комада", "Мелодије и ритмови са Балкана", хорови "Муха и комарац", "Пир илузија", циклус соло песама "Пред величанством природе", музиколошки списи "Основи музичке уметности", "Студије и чланци I-III".

1900. - После готово пет месеци, у Паризу су завршене Олимпијске игре.

1915. - Повлачећи се са српском војском у Првом светском рату, самоубиство је извршио српски писац Милутин Ускоковић, аутор лирског темперамента, у чијим се делима сукобљавају романтизам и модерно схватање живота и света. Завршио је права у Београду и докторирао у Женеви. Покушао је да створи београдски друштвени роман, улазећи у драматичне сударе личности с градском средином, али је више приказивао унутрашња стања интелектуалаца него комплексну слику времена. Дела: романи "Дошљаци", "Чедомир Илић", збирка приповедака "Кад руже цветају", цртице "Под животом", "Витае фрагмента".

1923. - Умро је српски политичар и публициста Стојан Протић, један од твораца Радикалне странке, први премијер Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, јер је регент Александар Карађорђевић понудио њему да састави владу уместо вођи радикала Николи Пашићу. Издавао је и уређивао часопис "Дело" и лист "Одјек". Дела: "О Македонији и Македонцима", "Срби и Бугари у Балканском рату", "Албански проблем и Србија и Аустро-Угарска", "Тајна конвенција између Србије и Аустро-Угарске".

1924. - Рођен је српски спортски тренер Александар Николић, творац супериорне југословенске школе кошарке, најзначајнији стручњак европске кошарке у 20. веку. Кошарку је почео да игра 1946. и наступао је за више екипа, укључујући "Црвену звезду" и "Партизан", за југословенски национални тим одиграо је 11 утакмица, а 1951. постао је тренер репрезентације Југославије, којој је донео прве медаље 1961. на европском и 1963. на светском првенству и тутуле првака Европе 1977. и света 1978. Као тренер "ОКК Београда" освојио је првенство и Куп Југославије, с "Црвеном звездом" Куп Југославије и Куп победника купова, а са "Ињисом" из Варезеа све што се могло освојити - три титуле првака Италије, три купа те земље, три Купа европских шампиона и два Интерконтинентална купа. У кошаркашким круговима најчешће су га звали Професор и био је учитељ плејаде српских тренера чије су екипе практично монополизовале европске клупске титуле. Због огромних заслуга за кошарку, године 1998. уврштен је у чувену "Кућу славних" у америчком граду Спрингфилд, колевци кошаркашке игре.

1929. - Први пут је рођено једно дете у авиону.

1971. - Енглеска је постала шеста држава која је лансирала свој сателит у космос.