Штампа

Француска

on .

ГЕНЕЗА МЕЂУНАРОДНЕ РАЗМЕНЕ

И КУЛТУРНЕ САРАДЊЕ

ГИМНАЗИЈЕ У ОБРЕНОВЦУ

И ФРАНЦУСКЕ ГИМНАЗИЈЕ  „GABRIEL TOUCHARD “ ИЗ ЛЕ МАНА  

Април/ Мај 2008.

Први контакти

 

На иницијативу педагошко-уметничког тима “Фестивала фестивала 2008. “из града La Roche sur Yon из Француске, а током одржавања ове престижне међународне манифестације, предложено је да се Гимназија у Обреновцу, која је била званични представник Републике Србије на том фестивалу,  културно повеже с неком гимназијом из Француске. Те године, наша школа, тј. гимназијска трупа „Круг 6“ учествовала је на овој позоришној смотри светских победника франкофоних фестивала захваљујући својој победи на Франкофоном фестивалу у Београду 2007.

 

Као партнер те будуће сарадње одабрана је гимназија „ Gabriel Touchard“ из Ле Мана, историјског града под заштитом УНЕСKО-а, који се налази у прелепом региону „Земље Лоаре“.

 

Након завршетка „Фестивала фестивала“, уприличен је петодневни боравак наших ученика, у породицама ученика и професора гимназије „ Габријел Тушар“.

Програм овог првог сусрета француских и наших гимназијалаца био је сачињен од различитих културно-просветних садржаја, а оквир за то су били позоришна уметност и француски језик. Наши ученици су, уз то, присуствовали и бројним експерименталним часовима и радионицама у овој прелепој, модерно опремљеној гимназији, а похађали су и часове редовне наставе са својим француским кореспондентима.

 

Као делегација били смо званично примљени, на свечаним пријемима, у самој школи, као и код заменика градоначелника општине града Ле Мана.

 

Le Mans-Cathédrale.jpg

Град Ле Ман

 

Током тог боравка, између ученика наших двеју школа десило се изненадно и чудесно зближавање, прожето поштовањем и правим пријатељством, достојним великог историјског француско-српског пријатељства. Тада је  професор Bruno Février, координатор ових сусрета, дао предлог и поднео званични захтев својој школи да наши сусрети прерасту у праву међународну размену, и да ученици и професори њихове гимназије, дођу у Обреновац 2009. године и тиме потврде своју спремност за даљу обострану педагошко-културну размену.

 

И управо се то и десило.

 

Април 2009.

Прво гостовање ученика и професора гимназије „ Gabriel Touchard “ у Обреновцу

 

17 чланова делегације из Ле Мана, крајем априла 2009. узвратило је посету граду Обреновцу и обреновачкој Гимназији.

 

Гости из Француске, професори Bruno Février и Tiphaine Brétechse, и њихових 15 ученика, били су добро угошћени у домовима наших ученика и професора, и у хотелу „Обреновац“.

 

На званичном нивоу, наше госте примили су тадашњи председник општине Обреновац господин Жељко Јоветић са потпредседницима, господом Новицом Филиповцем и Томиславом Јеремићем. Том сусрету присуствовали су поред ученика и професора - актера размене, и родитељи наших ученика, и директор Гимназије у Обреновцу.

 

Културне активности поводом овог међународног сусрета, замишљене као размена позоришних и сценских пројеката двеју гимназија, одвијале су се у „СКЦ-у Обреновац“ и у позоришту младих „Душко Радовић“ у Београду. Уприличене су биле две вечери на сцени Дома културе Обреновац, где је публика нашег града могла да види прелеп културни програм припремљен од стране обе школе.

 

Током њиховог борака у нашем граду, тадашњи директор  Саша Димитријевић примио је француске професоре у згради Гимназије, и презентовао им капацитете и инфраструктуру, као и планове развоја наше школе, у будућности.

 

Културне знаменитости Србије представљене су им, поред упознавања Обреновца и околине, кроз дводневни обилазак Београда и једнодневни излет у Тополу – посетом комплекса краљевске породице Карађорђевић.

 

Боравак ученика и професора из Француске у нашој земљи те 2009. био је презентован и на Београдском франкофоном фестивалу, у позоришту младих „Душко Радовић“. Господин, Bruno Boyer тадашњи саветник  Француске амбасаде у Београду задужен за француски језик и културну кооперацију, том приликом се срео с нама и с нашим гостима из Француске. Господин yеr је поздравио ове сусрете и ову културну сарадњу охрабрујући две школе да учине све, како би ову размену подигле на још већи ниво.

 

Ову размену финансијски су потпомогле градска опшина Обреновац и ТЕ“Никола Тесла“.

 

Први боравак ученика  и професора из Ле Мана у Обреновцу

 

Април 2010.

 Друго гостовање ученика и професора гимназије „ Gabriel Touchard “  у Обреновцу

 

 

Два професора и седам ученика гимназије „Тушар “ из Ле Мана, почетком априла 2010. , по други пут, су посетили Обреновац.

 

Гости из Француске, професори Bruno Février и Cristian Maurice, као  и 7 њихових ученика, били су, пет дана, смештени и угошћени у домовима наших ученика и професора Љиљане Остојић.

Културне активности поводом овог међународног сусрета, одвијале су се, и овај пут у „СКЦ-у Обреновац“ а највећим делом су биле базиране на обостраном учешћу српске и француске школе, на такмичењу на Франкофоном фестивалу у Београду, у позоришту младих „Душко Радовић“.

 

Гимназија у Обреновцу је била позвана да узврати посету француској гимназији „ Тушар “, и у јуну 2010. год. али уз најбољу вољу, до овог путовања није дошло због бројних обавеза ученика наше драмске трупе, тадашњих матураната, који су се увелико спремали за своје пријемне испите на будућим факултетима. Тако је одлазак следеће генерације наших ученика одложен за април 2011.године.

 

 

Април 2011.

Почетак формализације и озваничавања међународне сарадње гимназије „ Gabriel Touchard “ и Гимназије у Обреновцу

 

У априлу 2011. године у Француску је отпутовала 15- очлана делегација Гимназије у Обреновцу, коју су чинили 12 ученика глумаца и председник Ђачког парламента Гимназије, Урош  Филиповац, као и педагог наше школе госпођа Гордана Благојевић, и професори Александар Ђорђевић и Љиљана Остојић.

 

Пре одласка у Француску, наши француски пријатељи предложили су да нашу сарадњу коначно озваничимо, те је делегација Гимназије у Обреновцу, за ту сврху, понела званична писма написана од стране Градске општине Обреновац и саме гимназије, у којима се исказује интерес да се ова међународна размена формализује и постане редовна.

Гимназија „Габријел Тушар“

 

Озваничавање сарадње на званичним пријемима у општини града Ле Мана, и у гимназији „ Габријел Тушар“, у априлу 2011.

 

На овим свечаним пријемима, уприличеним за сврху нашег доласка у Ле Ман, у згради општине Ле Мана и у гимназији „Тушар“ градоначелнику овог града и директору гимназије свечано су уручена два званична писма, наше општине и наше гимназије. На оба свечана састанка показана је добра воља француских партнера за овом сарадњом, и жеља да се полако крене и на шире аспекте ове сарадње, на спортском, привредном и осталим плановима.

(На јесен 2011. у Обреновац је стигло писмо градоначелника града Ле Мана, господина JeanClaudeBoulard-а, који је писао званичницима наше општине и Гимназији, у којем нас обавештава да је наша међународна размена у процедури, и да је предата на виши ниво, тј. Скупштини региона „Земље Лоаре“ која је надлежна за област међународног школства, а да ће он лично, учинити све што је потребно и обавештавати нашу општину и школу, о свему што ће следити у вези са овом започетом међународном разменом.

И ова преписка с француским партнерима, је заведена у администрацији надлежних служби општине Обреновац.)

 

Нашој делегацији је био пригођен обилазак старог историјског града Ле Мана који је под заштитом УНЕСKО-а, као и излет до острва Mont Saint-Michel, у каналу Ла Манш . Ово острво је, такође, од 1979. на листи светске баштине УНЕСКО-а

 Посета наше делегације Мон Сен Мишел-у

 

Сусрети обреновачких гимназијалаца с ректором Ректората у Нанту, господином Gérard-ом Chaix-ом надлежним за међународну сарадњу француских гимназија, и са савременим француским писцем, господином Serge-ом Travers-ом

 

Током боравка у овом региону Француске наша школа је учествовала на „Фестивал фестивала 2011.“ у граду La Roche sur Yon.

Том приликом је господин Gérard Chaix ректор Нантског универзитета, а на иницијативу  гимназије „Габријел Тушар“ и на наше велико задовољство, дошао да присуствује припремљеном културном програму и представи обреновачке Гимназије. Међународња сарадња француских гимназија у надлежности је матичног региона „Земље Лоаре“ и Ректората у Нанту те је због тога господин Gérard Chaix својим присуством подржао наше гостовање у Француској, посветио нам велику пажњу, и врло бираним речима говорио о братској Србији, и жељи за остварењем контаката са нашом земљом у домену просвете и културе.

 

Извођење  представе „Комедија спрженог доба“ било је крунисано и присуством  њеног писца, господина Сержа Травера, с којим је драмска трупа Обреновачке гимназије била у контакту још од 2008. године и чија је 3 најновија комада била уврстила у свој репертоар. На наш позив да господин Серж Травер дође да одгледа извођење свог комада у режији наше драмске трупе“Круг 6“  овај савремени драмски писац се одмах одазвао, дошавши из Париза, чиме је причинио част професорима и ученицима наше школе. Својим присуством и својом жељом да види рад ученика из Обреновца, допринео је да наша школа у очима тада присутних француских званичника, посебно господина ректора из Нанта, добије још више на поштовању и на значају.

 

Овај писац и присутни ректор из Нанта похвалили су инвентивност, глумачки таленат и знање француског језика наших ученика.

Сви ови сусрети овековечени су пред камерама телевизије и штампе, а обреновачка јавност имала је прилику да део видео записа овог сусрета, одгледа у емисији „Разгледница“, емитованој после нашег повратка у Србију почетком маја 2011.)

 

На почетној страни сајта „Фестивала фестивала“ чији је покровитељ француско-белгијска институција и мрежа фестивала „Артдрала“, од 2011.године налази се, као једна од 5 званичних илустрација, ова фотографија драмске трупе „Круг 6“  Гимназије у Обреновцу.

 

Април/Мај/Јун 2012.

1.Треће гостовање ученика гимназије „ Gabriel Touchard “ у Обреновцу

 

Дванаесточлана делегација гимназије „Тушар“ посетила је наш град у периоду од 30. априла до 6. маја 2012.

Том приликом, реализовани су вишедневни програми радионица, сусрети професора и ученика обе школе у нашој гимназији, а организовано је и франкофоно вече у „Спортско културном центру Обреновац“. Поред ученика гимназије, родитеља и гостију, овом догађају је присуствовала бројна публика нашег града, као и представници Комисије за културу и просвету Градске општине Обреновац.

 

Културни програм франкофоне вечери подразумеао је осврт на прославу 90. година од постанка Гимназије у Обреновцу, а биле су изведене француске представе, фолклорни колажи и песме културне баштине обе земље.

Цео програм, који је  је пропратила локална ТВ Маг, био је лепа промоција самог града Обеновца, и Гимназије која је славила овај фантастични јубилеј.

 

У данима боравка у нашој земљи, троје француских професора Jean Philippe Guichon, Cosme Bertrand и Hélène Leblanc и деветоро њихових ученика, упознали су се с културним знаменитостима нашег града и престонице Србије - Београда.

 

Нашим гостима смо, у Обреновцу, уприличили посете : Гимназији, градској библиотеци „Влада Аксентијевић“, манастиру Грабовац, локалитетима ТЕ“Нилола Тесла, а присуствовали су првомајском уранку у прелепом Забрану, и били на излету у Бојчинској шуми.

 

У Београду су видели: Калемегдан, Кнез Михаилову улицу, обишли храм светог Саве, споменик Карађорђу и локалитет Народне библиотеке Србије. С посебним задовољством смо наше госте из Француске одвели у музеј „Николе Тесле“ где су им презентоване разнолике анимације и огледи који приказују рад нашег великана науке. Наши гости из Француске били су посебно импресионарани посетом овом музеју.

 

Ученици из Француске били су смештени у породицама начих ученика, а професори у хотелу Обреновац, а ово гостовање је било финансијски и материјално потпомогнуто од стране Градске општине Обреновац и библиотеке „Влада Аксентијевић“.

 

Посета делегације из Ле Мана Калемегдану

 

2. Узвратна, трећа, посета ученика обреновачке Гимназије гимназији „ Gabriel Touchard“ – мај/јун 2012.

 

Узвратна посета ученика Гимназије у Обреновцу - гимназији „ Габријел Тушар“ десила три недеље касније, крајем маја / почетком јуна 2012.

Делегацију ученика наше гиманзије чинили су 12 ученика драмске трупе на француском језику, професори Емилија Старчевић и Љиљана Остојић, као и шеф рачуноводства Гимназије у Обреновцу, госпођа Мирјана Стублинчевић.

 

Једнонедељним гостовањем у Ле Ману тамошњој публици презентован је културни програм размене који је, и овај пут, изашао ван оквира гимназије „Тушар“. Наиме, представа наше драмске трупе била је уврштена у званични програм Културног лета 2012. града Ле Мана, који се у јуну 2012. одигравао у њиховом градском позоришту. У оквиру те градске манифестације наша драмска трупа је два пута извела представу “Неко вас посматра“ за публику овог града.

 

И овом извођењу је, на наше огромно задовољство опет присуствовао аутор комада, савремени француски драмски писац, господин Серж Травер. Радост приликом поновљеног сусрета са овим писцем била је обострана. На званичном сајту господина Травера налази се кратак запис о извођењу његових комада у нашој режији, као и фотографија настала током претходног нашег сусрета 2011.

Serbie

Слика са званичног сајта господина Сержа Травера, сусрет овог писца с нашим гимназијалцима

 

И овај пут нашу делегацију су званично примили у општини  града Ле Мана, и у њиховој гимназији. Ученици и професори обишли су школу, видели бројне кабинете, библиотеку, упознали се с комплетном инфраструктуром и службама ове школе, присуствовали редовној настави и огледним часовима, и у школи изводили свој програм базиран на позоришној уметности.

Наше гостовање у Ле Ману обогаћено је и посетом „Музеју аутомобила“ који је  посвећен историјској аутомобилској трци “ 24 сата Ле Мана“ која се још од прве половине XX века, и дан данас, одржава у овом граду.

Наши домаћини су нам, такоже, уприличили обиласке чувеним дворцима Лоаре : Chenonceau i Amboise.

Ова два историјска дворца значајна су за француску историју, а ми смо искористили прилику да на локалитету дворца Амбоаз посетимо место где је сахрањен Леонардо да Винчи, али и пронађемо, у дворцу Шенонсо, ретку таписерију из 16.века која представља „Бој на Косову.“

О нашој размени писали су престижни тиражни дневни лист Ouest France“, као и локални лист Le Maine“, чије текстове можете видети у прилогу.

Овај боравак у Француској помогла је ТЕ“Никола Тесла“.

Чланак објављен у дневном листу Ouest France“ с фотографијом направљеном испред зграде скупштине општине Ле Мана.

 

Мај/Октобар 2014.

У припреми је овогодишња размена обреновачке Гимназије и француске гимназије „ Gabriel Touchard

 

Посета Француској 2014.год.

  • image10
  • image11
  • image12
  • image13
  • image14
  • image15
  • image16
  • image17
  • image18
  • image19
  • image20
  • image9

Размена 2022 ERASUMUS+

  • Job Shadowing
  • POCASNI SAT POSVECEN SRBIJI U PARNERSKOJ SKOLI
  • Poseta Parizu
  • Poseta Unescu
  • Poseta muzeju vojvoda od Bretanje
  • Predavanje u Unescu
  • Studijsko putovanje u Nant
  • Trupa na sceni UNESCOa
  • kombinovana mobilnost rad na KAHOOT kvizu
  • poseta Le Manu
  • poseta Parizu 1
  • posta casovima u parnerskoj skoli